Kuinka edistää omaa hyvinvointia OURA-sormuksen avulla?

OURA-sormus on lyönyt itsensä ihmisten tietoisuuteen vuoden 2017 aikana ja vastaanotto on ollut erittäin kiinnostunutta. OURA on oululainen keksintö, joka mittaa untasi, palautumistasi ja aktiivisuuttasi erittäin tarkasti ja monipuolisesti. Se on muotoilultaan kaunis ja se on suunniteltu kulkemaan mukanasi jatkuvasti. OURA-sormus mittaa tiedot automaattisesti; sille ei tarvitse kertoa, milloin liikut ja milloin lepäät. OURA tietää sen tarkan mittausteknologiansa ansiosta. OURA-sormusta hallinnoidaan älypuhelinsovelluksen kautta (Android tai IOS).

Miksi unen mittaaminen on tärkeää? Jotta voisit ymmärtää palautumistasi, on lähdettävä liikkeelle unen ymmärtämisestä. Unen aikana palaudut päivän henkisistä ja fyysisitä rasitteista. Uni on tärkeää aivoillesi sekä solujen ja kudosten uusiutumiselle. Kun saat riittävästi unta, autonominen hermostosi, hormonitoimintasi ja immuunipuolustuksesi pysyvät tasapainossa. Tämä taas ruokkii hyvää unta, jolloin positiivinen, itseään ruokkiva kehä pääsee syntymään. Kun näet miten nukut, voit alkaa miettiä, mitkä tekijät vaikuttavat unen laatuun. Muun muassa seuraamalla aktiivisuuttasi ja pitämällä päiväkirjaa päivän aikaisista tapahtumista, alat ymmärtää, mitkä tekijät vaikuttavat uneesi.

Moni aktiivisuusranneke tai sykemittari mittaa myös unta, mutta niiden antama analyysi unesta perustuu pääasiassa liikkeisiin yön aikana. Oura-sormus mittaa yön aikana sydämesi sykkeen dynaamisuutta, pulssisi voimakkuutta, kehosi lämpötilaa ja liikkeitäsi määrittäen näin erittäin yksityiskohtaisesti yksilöllisen unirytmisi. Saat unestasi yksityiskohtaisen kuvauksen sisältäen sen eri vaiheet: kevyt uni, REM-uni, syvä uni ja hereilläoloaika. Näet myös unen aikaisen sykekäyräsi, matalimman leposykkeesi ja kellonajan, jolloin olet saavuttanut matalimman syketasosi yön aikana.

OURA-sormuksen aktiivisuusmittaus perustuu kiihtyvyyksien mittaamiseen. Sormus kertoo, milloin olet ollut paikallasi sekä milloin olet liikkunut ja millaisella intensiteetillä. Voit myös lisätä liikuntasuorituksia OURA-sovelluksen kautta, jos harrastat sellaista liikuntaa, jolloin et voi käyttää sormusta. Liikuntasuoritukset, joissa ollaan paikallaan (esimerkiksi voimaharjoittelu, jooga, pilates) eivät saa OURA-sormuksen aktiivisuusanalyysissä sellaista aktiivisuustasoa, millainen rasitustaso oikeasti on. Tämän vuoksi liikuntasuoritusten lisääminen tarkentaa aktiivisuuden analysointia.

Valmiusindeksisi (readiness) on yhdistelmä unesi ja aktiivisuutesi lyhyt- ja pitkäaikaista analyysiä. Edellä mainittujen lisäksi valmiusindeksiisi vaikuttavat edellisen yön kehon lämpötila, leposyke ja palautumisindeksi. Valmiusindeksi kertoo, kuinka valmis olet kohtaamaan päivän haasteet ja rasitteet. Liikkujalle ja urheilijalle readiness-indeksi antaa arvokasta tietoa siitä, millaista harjoittelua tänään kannattaisi tehdä, jotta kehittyminen olisi optimaalisinta. Valmiusindeksin avulla pystyt suunnittelemaan päiväsi henkistä ja fyysistä kuormitusta (jos se on mahdollista) ja olemaan itsellesi armollinen, mikäli valmiutesi ei ole korkealla tasolla. Vastaavasti hyvän valmiustason päivänä voit haastaa itseäsi enemmän.

Valmiusindeksi-sivulla näet myös sykevälivaihtelusi (HRV) arvon. Sykevälivaihtelu antaa viitteitä sydän- ja verenkiertoelimistösi ja autonomisen hermostosi terveydestä sekä yleisestä kuntotasostasi. HRV-arvosi reagoi nopeasti vointisi muutoksiin. Se kertoo mm. sen, oletko tulossa kipeäksi ja ennen ensimmäisten oireiden ilmaantumista. Näin voit välttää turhaa rasitusta ja saada taudin nujerrettua jo ennen kuin se ehtii alkaakaan.

Haluatko oppia ymmärtämään itseäsi paremmin ja päästä testaamaan OURA-sormusta? Haipakan Own Rhythm –palvelun kautta sinulla on mahdollisuus testata sormusta kaksi viikkoa ja saada henkilökohtaista opastusta ja neuvontaa sormuksen antamien tietojen pohjalta. Joskus pari viikkoa on riittävä aika oppia ymmärtämään, millaisia rasitustekijöitä omassa arjessa on ja kuinka ne vaikuttavat uneen ja palautumiseen. Palvelun voi tilata myös ryhmälle, kuten työyhteisölle. Voit toki myös ostaa sormuksen itsellesi, mikäli haluat OURA:sta jatkuvasti mukanasi kulkevan elämänkumppanin.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä Anu Perälään anu@www.sport-techglobal.fi tai puh. 0505580529.

Artikkelin kirjoitti Anu Perälä